Valmistettava määrä |
60 litraa |
170 litraa |
|
vettä |
50 litraa |
150 litraa |
rautavihtrilliä
eli rautasulfaattia |
2 kg |
6 kg |
hienoja ruis- tai vehnäjauhoja |
4 kg |
12 kg |
punamultaa |
8 kg |
25 kg |
maaliöljyä (vernissa tai pellavaöljy) |
1,5 - 5 litraa |
5 - 10 litraa |
suolaa (säilytystä varten) |
70 g |
200 g |
Keittäminen
Keitto astiaksi soveltuu päältä avattu 100/200 litran rautatynnyri. Tynnyrin alle
tehdään tiilistä tai kivistä tulipesä (noin 20 cm korkuinen). Tynnyrin ympärille
kiedotaan mineraalivillamatto, joka köytetään rautalangalla kiinni. Näin keitosta
voidaan paremmin hauduttaa tasaisen kuumana. Hämmentämistä varten tehdään laudasta
vuoltu mela, jolla ylettyy hyvin astian pohjaan.
Tynnyriin pannaan 40/130 litraa vattä ja tuli sytytetään alle. Puuttuvat 10/20litraa
vettä jätetään 2/4 litraa vajaana olevaan ämpäriin, ruis- tai vehnäjauhot
sekoitetaan näissä ämpäreissä olevaan kylmään veteen. Rautavihtrilli
sekoitetaan kuumenevaan veteen melalla hämmentäen. Rautavihtrilli toimii laho- ja
homeenestoaineena. Kun vesi on höyryävän kuuma, mutta ei kiehuva, kaadetaan kylmään
veteen sekoitetut ruis- tai vehnäjauhot tynnyriin. Keitosta pidetään tämän jälkeen
kuumana, lähes kiehumispisteessa vähintään tunnin ajan, joissakin resepteissä jopa 2
- 3 tuntia. Jottei keitosi palaisi pohjaan, on seosta hämmennettävä vähän väliä.
Jos maalin vahvistamiseksi käytetään maaliöljyä (pellavaöljy
tai vernissa),
lisätään se tässä vaiheessa. Tämän jälkeen sekoitetaan punamulta
vähitellen hämmentäen. Nyt tuli ei saisi olla enää kovin kovaa, koska keitos pyrkii
helposti kuohumaan yli. Maalikeitosta haudutetaan tämän jälkeen välillä hämmentäen
noin puoli tuntia. Maalin valmistumista voidaan tutkia kastamalla siihen vuoltu puutikku.
Tikun kuivuttua auringossa tai tulen lämmössä maali on valmiiksi keitetty kun väriä
ei enää lähde tikusta kädellä pyyhkäisemällä. Jos maali säilytetään kauemmin
kuin pari päivää, niin lisätään siihen suola säilöntäaineeksi. Pidempää
säilytystä varten käytetään formaliinia 1/2% (1/2 litraa per 100 litraa maalia).
Formaliini sekoitetaan maaliin seuraavana päiväna maalin jäähdyttyä. Tällä tavalla
maali säilyy monta kuukautta.
Vaaleat keittomaalit
Ainekset noin 60 litran annokseen. Sinkkisulfaattia 2 kg, vehnäjauhoja 4 kg, pellavaöljyä
tai vernissaa
5 litraa ja titaanioksidia
12 kg. Keitetään muuten samalla tavalla kuin punamulta. Keltaista saadaan kun
käytetään titaanin tilalla keltamultaa.
|