Punamullan keitto 1

Tulosta tämä dokumentti


Valmistettava määrä 60 litraa 170 litraa

vettä 50 litraa 150 litraa
rautavihtrilliä eli rautasulfaattia 2 kg 6 kg
hienoja ruis- tai vehnäjauhoja 4 kg 12 kg
punamultaa 8 kg 25 kg
maaliöljyä (vernissa tai pellavaöljy) 1,5 - 5 litraa 5 - 10 litraa
suolaa (säilytystä varten) 70 g 200 g


Keittäminen

Keitto astiaksi soveltuu päältä avattu 100/200 litran rautatynnyri. Tynnyrin alle tehdään tiilistä tai kivistä tulipesä (noin 20 cm korkuinen). Tynnyrin ympärille kiedotaan mineraalivillamatto, joka köytetään rautalangalla kiinni. Näin keitosta voidaan paremmin hauduttaa tasaisen kuumana. Hämmentämistä varten tehdään laudasta vuoltu mela, jolla ylettyy hyvin astian pohjaan.

Tynnyriin pannaan 40/130 litraa vattä ja tuli sytytetään alle. Puuttuvat 10/20litraa vettä jätetään 2/4 litraa vajaana olevaan ämpäriin, ruis- tai vehnäjauhot sekoitetaan näissä ämpäreissä olevaan kylmään veteen. Rautavihtrilli sekoitetaan kuumenevaan veteen melalla hämmentäen. Rautavihtrilli toimii laho- ja homeenestoaineena. Kun vesi on höyryävän kuuma, mutta ei kiehuva, kaadetaan kylmään veteen sekoitetut ruis- tai vehnäjauhot tynnyriin. Keitosta pidetään tämän jälkeen kuumana, lähes kiehumispisteessa vähintään tunnin ajan, joissakin resepteissä jopa 2 - 3 tuntia. Jottei keitosi palaisi pohjaan, on seosta hämmennettävä vähän väliä. Jos maalin vahvistamiseksi käytetään maaliöljyä (pellavaöljy tai vernissa), lisätään se tässä vaiheessa. Tämän jälkeen sekoitetaan punamulta vähitellen hämmentäen. Nyt tuli ei saisi olla enää kovin kovaa, koska keitos pyrkii helposti kuohumaan yli. Maalikeitosta haudutetaan tämän jälkeen välillä hämmentäen noin puoli tuntia. Maalin valmistumista voidaan tutkia kastamalla siihen vuoltu puutikku. Tikun kuivuttua auringossa tai tulen lämmössä maali on valmiiksi keitetty kun väriä ei enää lähde tikusta kädellä pyyhkäisemällä. Jos maali säilytetään kauemmin kuin pari päivää, niin lisätään siihen suola säilöntäaineeksi. Pidempää säilytystä varten käytetään formaliinia 1/2% (1/2 litraa per 100 litraa maalia). Formaliini sekoitetaan maaliin seuraavana päiväna maalin jäähdyttyä. Tällä tavalla maali säilyy monta kuukautta.

Vaaleat keittomaalit

Ainekset noin 60 litran annokseen. Sinkkisulfaattia 2 kg, vehnäjauhoja 4 kg, pellavaöljyä tai vernissaa 5 litraa ja titaanioksidia 12 kg. Keitetään muuten samalla tavalla kuin punamulta. Keltaista saadaan kun käytetään titaanin tilalla keltamultaa.

 

Takaisintakaisin